A Magyar-Koreai Társaság 25. évfordulós rendezvényei

 

25. évfordulós rendezvényeink programjai:
1.
Yi Mun -Yol, világhírű koreai író a Magyar-Koreai Társaság vendége

 

A Magyar-Koreai Társaság meghívására hazánkba érkezett Yi Mun -Yol, világhírű koreai író, aki azért fogadta el meghívásunkat, mert tudomást szerzet az Ahn Eak Tai szoborállításról, s az ezzel kapcsolatos támadásokról, melyek a Társaságot érték.
Műveit már 15 nyelvre lefordították. A Magyar-Koreai Társaság megkezdte annak előkészítését, hogy Yi Mun – Yol legfontosabb írásai magyarul is olvashatóak legyenek. Két novellája magyarul tömörített szerkesztésben olvasható Társaságunk honlapján, a 25. évforduló link alatt.

 

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében Yi Mun-Yol világhírű koreai író találkozójára került sor Galgóczy Árpád magyar íróval.

 

Ideje: 2014. április 15. (kedd) 14:00 óra
Helye: Budapest, Andrássy út 20.
A Magyar-Koreai Társaság és az Írószövetség közös szervezésében Yi Mun-Yol világhírű koreai író találkozójára került sor magyar írókkal.
Ideje: 2014. április 22. (kedd) 16:00 óra
Helye: Írószövetség székháza
Bpest, VI. Bajza u. 18. II. emeleti terem
A Magyar-Koreai Társaság szervezésében Yi Mun – Yol dél-koreai író és felesége, Park Phil-Soon selyemhímző művész 2014. április 22-én meglátogatta a Magyar Művészeti Akadémiát és a Vigadót. A vendégeket Ács Margit az MMA elnökségi tagja és Mezey Katalin az Irodalmi Tagozat vezetője fogadta,

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében Yi Mun – Yol dél-koreai író és felesége, Park Phil-Soon selyemhímző művész családtagjaikkal együtt 2014. április 18-án látogatást tett a Parlamentben. A vendégeket fogadta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke.

 

„Vendégünk Yi Mun – Yol” – Különleges irodalmi rendezvény
Ideje: 2014. április 25. 15:00 óra
Helye: Thorma János Múzeum Nagyterme- 6400 Kiskunhalas, Köztársaság u.

 

Az írót Szegő Andrea elnök mutatta be, majd diákok olvastak fel részleteket műveiből, melyeket Szegő Andrea szerkesztett és fordított.
A zene sem hiányozhatott, Lee Hansol brácsaművész adott rövid koncertet

 

2.
XV. Nemzetközi Csipkefesztivál – Park Phil-Soon koreai selyemhímző művész önálló magyarországi kiállítása

 

Társaságunk meghívására érkezett hazánkba Park Phil-Soon selyemhímző művész, aki a XV. Nemzetközi Csipkefesztivál díszvendége volt.

 

Park Phil-Soon selyemhímző művész egész életét annak szentelte, hogy e különleges hímző technika segítségével megörökítse a koreai mondavilágot, jelképeket. Hímzésével fali képeken túl ünnepi alkalomra szánt ruhákat, használati tárgyakat is díszít. Csak természetes anyagokat használ. A selyemszálat még kilenc szálra szedi szét, így szinte láthatatlan szálakkal dolgozik. Munkáit a világ számos országában bemutatták már, de Magyarországon most volt először látható életművéből egy 52 db-os kollekció, melyet a Nemzetközi Csipkefesztivál díszvendégeként mutatott be. Park Phil-Soon selyemhímző művész a Magyar-Koreai Társaság meghívására, Társaságunk vendégeként érkezett hazánkba.
A Nemzetközi Csipkefesztivál, s ezen belül Park Phil-Soon selyemhímző művész önálló kiállítása megnyitására 2014. április 25-én, 17:00 órakor került sor a kiskunhalasi Csipkeházban. (6400 Kiskunhalas, Kossuth utca 37 / a )
A megnyitó ünnepségen műsort adott Herencsár Viktória cimbalom művész tagunk és Lee Hansol brácsaművész.
A kiállítás a kiskunhalasi Csipkeházban 2014. április 25. és május 11. között volt megtekinthető.

 

3.
A Magyar-Koreai Társaság adománya, a cimbalom ünnepélyes átadása Szöulban – 2014. május 1.
25. évfordulós rendezvényeink Koreában folytatódtak.
Az első cimbalom Koreába érkezése alkalmából ünnepi koncert Szöulban, majd cimbalom mesterkurzus a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetem Zenei Kara zeneszerzés és hangszeres hallgatóinak.

 

A Magyar-Koreai Társaságnak sikerült elérnie, hogy a Korea Nemzeti Művészeti Egyetem zenekara és a magyar cimbalomművész a szöuli MÜPA nagytermében előadott koncertjén csak magyar zeneszerzők, mi több, a 20. század magyar zenei óriásai művei hangzottak el. A program a Magyar-Koreai Társaság és a KNME közös projektje keretében valósult meg. Az is most történt először, hogy Kodály és Bartók cimbalmos műveit előadták. Ezek ott premierek voltak!
2014. május 1.-én a szöuli Művészetek Palotájában a cimbalomátadó koncert programja:
Kodály Zoltán: Dal és Intermezzo a Háry szvitből (premier Koreában)
Bartók Béla: I. Rapszódia hegedűre és cimbalomra (premier Koreában)
Bartók Béla: Concerto zenekarra (premier Koreában)
Az első cimbalmot Koreában a Magyar-Koreai Társaság felkérésére Herencsár Viktória cimbalomművész, a Társaság tagja, a Cimbalom Világszövetség elnöke szólaltatta meg, Kodály Háry szvitje és Bartók I. Rapszódiája felhangzásakor.